För Sverige – i tiden?

Kan en identitet helt vara uppbyggd som en motsats till något annat? Är det vettigt att exempelvis starta en klubb som bara är emot en närliggande syförening?

Det är ju ganska vanligt att man bildar protestgrupper som är emot något; mot högertrafik, mot kärnkraft, mot religion, mot biltullar, etc.

Áftonbladet - "Demokrati på 1a maj"Jag tycker personligen att allt detta är svagsint! Det har gått inflation i gnäll (som detta inlägg?). Det verkar ju snart inte finnas någon som är för något, som vill utveckla, söka lösningar – trots, eller hellre, utgående från att vi alla är individer som har olika uppfattningar om det mesta?

Jag ser Humanisterna som en sådan grupp av individer som ägnar mycket energi åt förtal och spridande av illasinnade myter, istället för att söka konstruktiva synteser, förklara sammanhang (=upplysning). Ett annat tragiskt exempel är ”Aletheia”, en blogg som kallar sig kristen, men investerar nästan all kraft till förtal av andra kristna i Sverige, i synnerhet katoliker.

Det är viktigt att ifrågasätta och kritiskt granska olika fenomen. Men, ifrågasättande och kritik handlar inte om att eliminera någon ståndpunkt, utan söka förstå grunderna och sammanhangen bättre. Att kritisera exempelvis religion innebär inte att söka dess utrotande!

Jag vet inte, men tror att detta fenomen delvis är en effekt av usel utbildning, särskilt i historia, filosofi och det som tidigare kallades religionskunskap. Utan denna grund, så är det oerhört lätt att bli ett offer för propaganda – just det som ”det kritiska tänkandet” en gång var avsett att bli ett försvar emot! En annan förklaring kan vara att Sveriges befolkning faktiskt är offer för sin egen propaganda – myten om sin egen förträfflighet. (En myt som retar gallfeber på landets närmaste grannar, men i övriga Europa enbart betraktas som löjeväckande)

Sverige är idag ett land där myter frodas, lögner betraktas som sanningar och förklarande sammanhang fullständigt eliminerats. Ett land där fascismen (Sverige”demokraterna”) får grogrund och växer, gödd av en havererad integrationspolitik, en extrem lågkonjunktur, en sensationslysten press och en konfliktbesatt ungvänster – allt undergrävande demokratins existens.

Ett land som hungrar efter enkla lösningar på komplexa problem, där identiteter kommer att byggas av att vara emot något – utan spår av konstruktiva visioner, utan plats för samtal.

”Bröd och skådespel” – är det allt: socialdemokratiska barnbidrag till julen och Dansbandskampen?

Vad vill vi ha för ett land om 20 år? Vad vill du?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till För Sverige – i tiden?

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s