Förnyelse och visioner?

Är Birger Schalug den ende politiskt etablerade person i Sverige med visioner idag?

I Svenska Dagbladet beskriver han kort den andnöd som västvärlden drabbats av. Och jag håller med i allt han beskriver.

Det politiska och ekonomiska system vi lever i, är bevisligen ohållbart! Men ändå driver de etablerade partierna oss vidare i tangentens riktning, ut över stupet. I samma tidning beskrivs att allt fler människor söker terapi. Arbetet är för många också identitet, och i kristider förlorar många sina arbeten, och identitet.

Hur länge ska vi leva i ett samhälle där arbete (karriär), konsumtion och pengar ska utgöra basen för vårt väbefinnande? Alla dessa ting är ju tillfälliga!

Nu kanske någon förväntar sig ett paket med patentmedicin, i form av kristen frälsning?

Nej, det som saknas är visioner om en framtid som välkomnar och inkluderar alla. Ett samhälle som är byggt på hållbara värderingar, inte på särintressen och tillfälliga trender.

Vilka är då dessa hållbara värderingar? Ja, är det inte denna fråga politik borde handla om? Resten av politiken är sedan konsekvenser av de grundläggande värderingarna. Det är nog många som gärna ser ett nytt parti, en uppfriskande debatt om väsentligheter, en diskussion om framtiden, inte om gårdagen! En diskussion fri från 1800-talets politiska dogmer.

Birger: boka möteslokal!

Tillagt 2008-12-30: Ytterligare tankar om ”en ny frigörelse” presenteras av Birger Schlaug i tidningen Dagen, här, medan nuvarande opposition verkar ha fastnat i att gödsla med pengar de inte förfogar över.

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Förnyelse och visioner?

 1. christina skriver:

  Tack birger. Jag trodde pressfriheten var död i de etablerade medierna. Vilken tur att du har status nog att få dina tankar publicerade. Vi är många härute som gärna vill ha ett nytt parti, jag är själv f.d miljöpartist.
  Boka lokal som tidigare föreslagits här, jag kommer

 2. Zoltan skriver:

  Christina, du kan rikta ditt tack till Birger mer direkt, på hans blogg: http://schlaug.blogspot.com/. Då ser han det säkert och förstår bättre vilket stöd hans idéer faktiskt har.

 3. minutz3 skriver:

  Måste tipsa om några insiktsfulla skriverier om (K)D (håller självfallet inte med om allt, men de sätter pricken på en del som har hänt med ”Krist”demokraterna, mera specifikt det omfamnande om Mammon och abort):
  http://beskt.blogspot.com/search/label/(k)d

 4. minutz3 skriver:

  Länken blev konstigt, förmodligen p.g.a. parentesen, men den skall vara med: ”http://beskt.blogspot.com/search/label/(k)d”

 5. Zoltan skriver:

  Minutz3,

  Jaha, en blogg där ämnena massinvandring, islamism och ”Das neue Schweden” toppar listan.

  Inte ens om jag svepte ett helrör brännvin skulle jag kunna kläcka ur mig samma mängd smörja…

 6. Niclas skriver:

  Du har rätt i ditt inlägg. Men ett nytt parti förändrar inte ett system. Det är som att försöka anställa soldater som inte vill döda.

  Mer förklaring finns på min blogg

 7. minutz3 skriver:

  Zoltan: vill bara påpeka att jag aldrig skrev att allt de har att säga är av intresse eller något som jag tycker verkar vettigt, utan just angående ”Krist”demokraterna hade de en del vettigt att skriva, på samma sätt som jag exempelvis anser att Karl Marxs ekonomiska analys verkar korrekt, men det innebär inte att jag kommer fram till samma slutsats om vad lösningen är.

 8. Zoltan skriver:

  Minutz3,

  Karl Marx? Jag ser inte Marx analyser vara i närheten av korrekta, varken på 1800-talet, och ännu mindre idag. Han missade fullständigt vad som utvecklar och driver alla ekonomier, i alla tider. Istället valde han att beskriva tillvaron i form av motsättningar, ”den materialistiska dialektiken”, osv.

  Ämnet är redan genomanalyserat av många andra och jag är inte intresserad av att ”bevisa” det som 1900-talets alla marxistiska samhällsexperiment redan bevisat – Karl Marx skrev smörja.

  Niclas,

  Välkommen!

  Jag håller med dig. Det är främst en diskussion om system (visioner) som saknas – en diskussion som bygger på den historiska erfarenhet vi har, och som förmår att diskutera även konsekvenserna av ett förändrat system. En utgångspunkt kan vara att identifiera de brister dagens ordning uppvisar. Jag har lite slumpmässigt tagit upp en mängd trista effekter i denna tillvaro – och sett den totala avsaknaden av mänsklig (miljövänlig? )värdegrund som en tydlig gemensam nämnare inom många områden.

  Jag hävdar att en sådan värdegrund till stor del kan utgå från klassisk kristen etik, där frågorna redan diskuterats och analyserats i 2000 år. Det verkar som om vi är på väg in i en renässans för diskussionen om ”naturrätten”, vilket är extremt positivt!

  Och innan ett parti kan börja driva några frågor alls, så måste en idébas (program) vara definierad, resten är hantverk (politik).

 9. minutz3 skriver:

  Zoltan: det känns som att du missade hela min poäng. Jag skrev ganska tydligt att jag inte kommer till samma slutsats som Karl Marx gjorde (vilket just 1900-talets samhällsexperiment visade). Förvisso kan den som kallar sig socialist eller kommunist mena på att det inte var verkligt socialistiska stater (exempelvis) eller att de aldrig kom till det kommunistiska stadiet, vilket jag har förståelse för. Det tänket alltså.

  Det finns många andra kända politiker som hade små delar av sin politik som var bra, vill minnas att det exempelvis var någon politiker från Moderaterna som uttalade sig att Adolf Hitlers arbetsmarknadspolitik var beundransvärd. Det innebär förstås inte att moderaten ifråga är nazist.

 10. Zoltan skriver:

  Minutz3,

  Aha, då kanske jag förstår!

  Ja, alla har väl rätt i något, någon gång. Men, Adolf och Kalle Marx är lite udda figurer att hämta fiffiga idéer från – det är ju nästan omöjligt att bortse från den helhet de representerar.

 11. minutz3 skriver:

  Zoltan: eller så dömer folk de på förhand helt enkelt.
  Det känns som att folk rent generellt är alldeles för snabba att bilda sig en uppfattning om en människa – jag har definitivt lyckats med detta ett antal gånger.
  Tyvärr är inte världen alltid så svartvit som man skulle vilja önska dock, utan ofta är det olika nyanser av grått.

  Självfallet finns det undantag, men dessa är tyvärr allt för få och det är allt för långt emellan dessa.

 12. Zoltan skriver:

  Minutz3,

  ?

  Döma folk på förhand? Avseende Adolf Hitler är väl saken solklar? Marx: ”religion som folkets opium”, han kanske hann omvända sig på dödsbädden, om inte – ja, då får vi väl be för honom…

  Trodde aldrig att jag skulle hamna i denna situation – behöva be för Karl Marx själ!

  Gud har onekligen humor! Suck…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s