Vad hände sedan med Pontius Pilatus?

De flesta av oss har läst i Bibeln om Pontius Pilatus måttligt lysande civilkurage vid påskhelgen i Jerusalem för snart 2000 år sedan? Och, vi har sett ett antal olika versioner av Pilatus i diverse filmer? Men hurdan var han egentligen, var kom han ifrån och vad hände efter hans period i Judeen?

Det finns väldigt lite uppgifter om Pontius Pilatus, men han omnämns ändå i några olika skrifter (Filon från Alexandria – Legatio ad Gaium 38, och TacitusAnnals 15.44). Men, det mesta om Pilatus härkomst och vidare öden är i stort okända. Det är troligt att Pontius Pilatus tillhörde familen Pontii, från regionen Samnium i mellersta Italien. Det är också högst troligt att Pilatus hade någon militär bakgrund, vilket man bör kunna förvänta sig av en Prefekt, och av en man ifrån hans samhällsklass. Viss spekulation har förekommit om Pilatus blev befordrad av kejsar Tiberius vaktchef Seianus – vem vet? Pilatus föregångare på posten var Livius.org - Mynt från Pontius Pilatus tidValerius Gratus (15-26).

Omedelbart efter ankomst till Ceasarea började problemen för Pilatus, eftersom romerska soldater hade burit in statyer(?) i Jerusalem, vilket fick befolkningen att protestera mot denna uppenbara skymf av det judiska bildförbudet. Dessutom omtalas ännu en incident då Pilatus använt heliga finansiella medel (korbán) för att bygga en akvedukt. Akvedukten blev färdigställd efter Pilatus period i Judeen, av kung Herodes Agrippa. Det finns även en del sammanställningar av mer mytologisk karaktär.

Att Pilatus funnits i verkligheten är nästintill klarlagt, bl.a. fann arkeologer 1961 ett stenblock i Caesarea tillägnat kejsar Tiberius med Pontius Pilatus namn inristat (”S TIBERIEVM. . [PO]NTIVS PILATVS[PRAE]CTVS IVDA[EA]”). Detta var ett sensationellt fynd, då inskriptionen visade att Pilatus varit Prefekt och inte Prokurator som historikern Tacitus skrivit! Stenen finns idag på Israel Museum i Jerusalem (inventarienummer AE 1963).BBC - PONTIUS PILATUS PRAEFECTUS PROVINCIAE JUDAEAE

Legenderna: Pilatus hustru hette Claudia Procula. Hon betraktas som helgon i den Koptiska Kyrkan. Enligt Eusebius av Ceasarea, som citerar okända urkunder, så föll Pilatus i onåd under kejsar Caligula (vilket många gjorde!), blev deporterad till Gallien och begick slutligen självmord i Vienne, idag ett mindre samhälle utanför Lyon. Ortodox tradition berättar om att Pilatus begick självmord efter att ha ångrat sin dom över Jesus Kristus, medan hans hustru högaktas för sina påstådda försök att förhindra Pilatus inblandning i processen mot Kristus.

Avsevärt längre sammanställningar om ståthållaren i Judeen åren 26-36 kan man finna här: http://www.livius.org/pi-pm/pilate/pilate01.htm, samt en kortare sammanställning från BBC här: http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1273594.stm

Pilatus trodde nog adrig att han skulle bli ihågkommen 2000 år efter sin död, och valsa runt på en blogg! Så kan det gå om man inte är principfast, utan istället väljer att vara populist. Verkar fenomenet bekant?

Nihil sub sole novum! Intet nytt under solen!

Annonser
Det här inlägget postades i Annat Kristet. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad hände sedan med Pontius Pilatus?

 1. kyrksyster skriver:

  Ja, inte var han så annorlunda… Ganska typisk karriärist skulle man väl kunna säga, eller?

 2. enkla Z skriver:

  Kul inlägg

  & Kul med ordspråket, för jag tänkte just på ett annat, från bl a Ungern, som lyder ungefär:
  ”Råkade komma med, liksom Pilatus i Credo”
  (”Becsöppent, mint Pilátus a Credo-ba”)

  ”Pilaus trodde nog aldrig att han skulle bli ihågkommen 2000 år efter sin död, och valsa runt på en blogg!”

  Dessutom har han, i nästan obruten kedja, nämnts exakt varje söndag & högtidsdag på mässorna i trosbekännelsen. Endast för att hans namn stod i rättegångsprotokollet och i evangeliernas namnåtergivning.

 3. Zoltan skriver:

  Z,

  ”Endast för att hans namn stod i rättegångsprotokollet…” Formellt sett var det ju endast Pilatus som ficka avkunna dödsdomar, och det verkar han ju gjort, eftersom soldaterna spikade upp vår Gud på ett träkors.

  Nog förtjänar Pilatus att ihågkommas för sin gärning, men gärna med mer reflektion runt hans ställningstaganden. Var han verkligen tvungen att handla som han gjorde? Han visste ju att Jesus ar oskyldig! Vad kan vi lära oss av Pilatus?

  Jag håller med ”kyrksyster”, han var nog en typisk karriärist – inställsam och ryggradslös. Vi vet alla oftast vad som är rätt, men underlåter att göra det rätta…

 4. enkla Z skriver:

  han gjorde vad han kunde för att ha kvar jobbet.

  Om han var tvungen att agera som han gjorde?
  Jag tror att Pilatus blev lite skraj för folkmassan. Rädsla är tyvärr en stor källa till att vi människor agerar som vi gör.

 5. Zoltan skriver:

  Eller som Jerry Williams skulle ha uttryckt det: kiiisen blev byxis!

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s